Sosyal Medya

Güncel

ABD’nin Suriye’ye müdahalesi başından beri Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez cephesi tarafından teşvik edildi

Haber Türk yazarı Özcan Tikit Trump'ın Suriye'den çekileceğiz sözleri sonrası yaşanan gelişmeleri köşesine taşıdı.



Özcan Tikit, Trump'ın önce Suriye'den çekilceğiz sözleri arkasından bölgede kalmamız isteniyorsa parası ödenmeli çıkışının bölgede ABD varlığının temelde Suudi Arabistan ve Körfez koalisyonu destekli olduğunu kanıtladığını iddia etti.

Yazının İlgili Kısmı

ABD BaÅŸkanı Donald Trump, “Suriye’den çok yakında çekileceÄŸiz”dediÄŸinde ciddiye alınmadığını fark etmiÅŸ olmalı ki sözlerini tekrarlama gereÄŸi duydu. Fakat bu seferki konuÅŸmasında “Suudi Arabistan, Suriye’den çekilme konusunda vereceÄŸimiz kararla çok yakından ilgili. Ben de dedim ki: EÄŸer bizim Suriye’de kalmamızı istiyorsanız parasını ödemeniz gerekecek” diyerek, çekilmenin alınmış karardan ziyade pazarlığa dayalı bir husus olduÄŸunu göstermiÅŸ oldu.

Belli ki Trump, ordusunun Suriye’deki rolünü “paralı askerliÄŸe”indirgeme pespayeliÄŸinden rahatsız olmuyor. Bununla birlikte Trumptarafından söylenmiÅŸ olması da bu pespayeliÄŸin altında yatan gerçeÄŸin analize muhtaç olmadığı anlamına gelmiyor.

Trump’ın itirafı, ABD’nin Suriye’ye müdahalesinin başından beri Suudi Arabistan liderliÄŸindeki Körfez cephesi tarafından teÅŸvik edildiÄŸini kanıtlıyor. Sadece Suriye’de deÄŸil Arap Baharı sonrası bölgeyi esir alan kaosun büyümesinde de bu cephenin büyük rolü bulunuyor.

Bu cephenin Suriye’deki rolü de yeni deÄŸil aslında. Eski BaÅŸkan Barack Obama Suriye’ye yönelik müdahale için Kongre’den onay almaya çalışırken de aynı kirli çamaşırlar bir kez daha ortaya saçılmıştı. Senatonun Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi’nde 2013’ün eylül ayında bir toplantı yapılmıştı. Cumhuriyetçi Senatör Ileane Ros-Lehtinen de bu toplantıda dönemin DışiÅŸleri Bakanı John Kerry’ye “Suriye’ye askeri müdahalenin masrafları nasıl karşılanacak?” sorusunu yöneltmiÅŸ ve ÅŸu cevabı almıştı: “Bazı Arap ülkeleri, ABD’nin bütün iÅŸi üstlenmesi durumunda tüm masrafları karşılayacaklarını söylediler...”

Kerry’nin bu itirafı yapmasından kısa bir süre sonra ABD’nin YPG’yle kol kola girerek Türkiye sınırında kendisine adeta bir güvenli bölge kurmaya baÅŸladığını, bugünden bakınca artık çok daha net ÅŸekilde görebiliyoruz.

PKK’YA DESTEK

Körfez cephesindeki ülkeler ise bu itirafın ardından silah alımı adı altında yapılan anlaÅŸmalarla ABD’ye yüz milyarlarca dolar aktardılar. BaÅŸka bir önemli hadise de Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın açıkladığı, Kızıldeniz kıyısında NEOM adında bir megakentinÅŸa etme projesiydi. 500 milyar dolarlık fon ayrılan NEOM’un yapımı için geçen ay 13 Amerikan ÅŸirketine Suudi Arabistan Genel Yatırım Kurumu tarafından iÅŸ lisansı verildi.

Anlayacağınız, manzara Trump’ın çekilmemek için öne sürdüğü faturanın zaten ödenmekte olduÄŸuna iÅŸaret ediyor. ABD’nin Suriye’deki askeri faaliyetleri Körfez tarafından ziyadesiyle finanse ediliyor.

Hal böyleyken Trump ne diye ÅŸimdi asker çekeceÄŸini söyleyerek meseleyi deÅŸtikçe deÅŸiyor, buna kafa yormak gerekiyor. Sünni Arap dünyasına liderlik etme iddiasıyla ön plana çıkan/çıkarılan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Suriye’de de etkin rol oynadığının herkes tarafından açıkça bilinmesini arzuluyor olabilir mi mesela? Ya da Suudi Arabistan, Yemen’den sonra Suriye’de de somut bir askeri varlık göstermek istiyor olabilir mi?

 

Bu noktada Suudi Arabistan’ın Körfez’den sorumlu bakanı Thamer el-Åžaban’ın, eylül ayında ABD BaÅŸkanı’nın DEAÅž’la Mücadele Temsilcisi Brett McGurk’la Rakka’yı ziyaret ettiÄŸini de size hatırlatmam gerekiyor. Bu ziyaret Suudi Arabistan’ın Suriye sahnesinde arz-ı endam etmesi ve SDG’yle aynı kareye girmesi açısından bir ilkti. Suudi bakan, Rakka’da katıldığı toplantıda SDG danışmanı Amed Sido’ya bölgenin yeniden inÅŸasına destek vereceklerini söylemiÅŸti. Rakka’da baÅŸka neler konuÅŸulduÄŸunu henüz bilmiyoruz tabii... Ama Trump’ın “Suriye’de olmamız Suudi Arabistan’la yakından ilgili” ÅŸeklindeki sözleri, ABD’nin zaten Suudi Arabistan istediÄŸi için Suriye’de PKK’ya destek verdiÄŸi anlamına gelmiyor mu sizce de?

YAZININ TAMAMI İÇİN HABER TÜRK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.